Önceki gün sayfamızdan ilan ettiğimiz Puddle Twin II yapım ilanımıza katılan modelci arkadaşlarımızla birlikte (Dr.Murat Köken ve Kpt.Plt.Barış Yurtseven) Bauhaus''''''''tan depron ve köpüklerimizi aldık . Kişi Başı 1 tabaka depron ve 1 tabaka 5 cm lik köpük 25 TL tuttu. İlk olarak kanatları kestik .Kanatları keserken devam eden projemiz CL215 in kanat profilini kullandık .Kanat boyunu 150 cm olarak belirledik. Kanatları zımpara ile düzelttik ve dehidral oluşturacak şekilde birbirine epoksi ile tutturduk.Kanatları keserken Barışın görevi çıkınca geri kalan işlemleri Murat''''''''la beraber yaptık.Daha önce Barış Okat''''''''ın yaptığı uçaktan anladığımız kadarı ile Rudder küçük kalıyordu Bu yüzden Rudder ı buyuttük. Bunun yanında da kuyruk mesafesini 20 cm daha uzattık. Bunları dikkate alarak depron kestik. Depron u birbirine tuttururken sıcak silikon kullandık saat 15 gibi başladığımız çalışma gece saat 22 de aşağıdaki şekle geldi .Bunları yanlız yapmadık Barış Okat hem tecrübesi hemde yardımları ile hep yanımızdaydı Bundan sonra ki çalışmayı perşembe 17 de başlayacak şekilde planladık .Bekliyoruz
Kanat kesimi için 5cm lik köpük ölçülendiriliyor.
Kaptan pilot Barış YURTSEVEN, bir saat sonra göreve gidecek ama o hala modelle uğraşıyor. Modelcilik aşkı böyle birşey olsa gerek.
CL-215 projemizdeki kanat kalıbı kullanılarak kesilen köpüğün kesim sonrası görüntüsü. Resistans teli voltajı 18V olarak ayarlandı.
Diğer kanatların kesimi devam ediyor.
Barış OKAT'''' ın yaptığı orjinal plan üzerinde değişiklik yapılarak gövde boyu 20cm kadar uzatılıyor.
Gövde parçaları ve formerlar kesiliyor.
Gövde planda belirtildiği gibi birleştirilmeye başlandı.
Gövde birleştirilirken öncelikle ön şasi kısmı yapıldı.
Gövde boyu 20cm uzatıldığından bazı parçaları buna uygun olarak plandan farklı olarak kesildi.
Uçağın alt tarafına gelen gövdeden kuyruğa uzanan parça gövde boyunun 20cm uzatılması nedeniyle yeniden tasarlandı.
Alt parçanın montajlanmış hali
Burun kısmına gelen F10 numaralı parçanın takılabilmesi için formerlar üzerinden 6cm depronun oturabilmesi için 6cm depron kesiliyor.
Uçağın orjinal planındaki rudderı ve fini büyütülüyor.
Rudder ve finin büyütülerek kesilmiş hali.
F10 parçası yerine yerleştiriliyor.
F10 parçasının yerine yerleştirildikten sonraki hali.
Gönderim Tarihi: - 01/07/2010 : 6:40:50 PM
Hepinizin Ellerine sağlık.Hele ekip ruhu ileçalışmak en güzeli valla imrendim.
İnşallah dahada kalabalık ekiple modelciliğimizi güzel yaşatırız.
Kısa zamanda güzel başarı.
Akrilik sprey boyalar köpüğü eritiyor, bu nedenle kendi yaptığım uçağın yüzeyini ince bir epoxy tabakasıyla kapladım.
İsmail YÜCEL gövdenin son parçalarını kesiyor.
Dr. Murat KÖKEN, bizim yaptığımızdan farklı olarak, modelini tek motorlu şekilde tasarlıyor.
Model orjinal planına göre büyütüldüğünden, kuyruk kısmı parçası yeni ölçüsüne göre kesildi.
Gövdenin montaj işlemleri bitti. Uçağın gövdesi cam kumaşı ile kaplanıyor. Kullanılan kumaş 49 gr olanlardan
Dr. Murat KÖKEN, tek motora göre modifikasyonlara devam ediyor. Motor kanadın üzerinde bu parça ile sabitlenecek.
Diğer uçak da cam kumaşı ve epoxy kullanılarak kaplanıyor.
Kanat üzerinde bulunan motor kaputları kesiliyor.
Dr. Murat KÖKEN'''' in kanat üzerindeki motor yatağı yerine yerleştirildi.
İsmail YÜCEL'''' in motor kaputları hazır.
Saat 17:00 de başlayıp, 10:30 gibi biten hayli eğlenceli bir çalışma günü daha oldu. Dün akşam kimse vaktin nasıl geçtiğini anlayamadı.
Yapılan işlemler;
her iki uçağın da gövde montaj işlemleri tamamlandı.
her iki uçağın da gövde alt kısımlarının cam kumaşı ve epoxy ile kaplama işlemleri tamamlandı.
her iki uçağın motor tutucuları hazırlandı.
bir uçağın kanat birleşim yerini sağlamlaştırmak için cam kumaşı uygulaması yapıldı.
Çalışmalara bugün de devam edilecek....
Hepinize kırımsız uçuşlar.
Gönderim Tarihi: - 02/07/2010 : 12:33:05 PM
Nevzat hocam
Tüm gövde epoksi -cam kumaşı olacak. Kanatlarda orta bölgeler. Ancak kanatlarda cam kumaşı olmayan az bir yeride kaplasakmı kaplamasakmı diye düşüncemiz var Ağırlığın artacak olması bizi endişelendiriyor.
Gönderim Tarihi: - 03/07/2010 : 10:32:25 AM
Elinize sağlık çok güzel oluyor. Resimler de çok güzel ve açıklayıcı, kendim yapıyormuş gibi heyecan duydum.
Gönderim Tarihi: - 03/07/2010 : 11:20:32 AM
Amacımız olabildiğince açıklayıcı resimler ve yazıları yayınlamak.Ancak işin akışı sırasında bazı yerlerde resim çekmeyi unutuyoruz. Anlayamadığınız bölümler yada eklemek istediğiniz yada uyarmak istediğiniz her türlü konuyu lütfen yazın bilgiyi paylaşalım
Gönderim Tarihi: - 05/07/2010 : 09:20:22 AM
04.07.2010 tarihinde kulüpte sabah yapılan kısa çalışmalar. Pazar günü yapılacak uçuş öncesinde, kendi uçağımın boya işleri ile uğraştım. İsmail YÜCEL, epoyx cam kumaşı uygulaması yaptığı yerlerin fazla olan kısımlarını maket bıçağı yardımı ile temizledi. Epoxy daha tam olarak kurumadığından zımpara işlemi yapılamadı. Epoxy nin zımpara ile alınabilmesi için en az 3 gün sıcak bir ortamda beklemesi gerekiyor. Bu süre kış aylarında daha da artabiliyor.
Gönderim Tarihi: - 21/07/2010 : 12:44:06 PM
arkadaşlar ben makina mühendisim bu işe yeni başladım o kullandıgınız köpüğe benze r maddeleri ve motor parçalarını nasıl temin edebilirim.bana yardımcı olursanız çok sevinirim.ii günler.
Gönderim Tarihi: - 21/07/2010 : 12:58:58 PM
Merhaba
Biz kullandığımız köpük (insaatlarda yalıtım malzemesi olarak kullanılır) ve Depron u Ankara'da bauhaustan aldık.
Gönderim Tarihi: - 22/07/2010 : 9:40:50 PM
cevapladığınız için öncelikle teşekkürler.acaba inşaatlarda kullanılan yalıtım malzemeleri ile aynı yoğunluktamı o kullandığınız şey.birde o kullandığınız cam kumaşını nasıl yapıştırıyorsunuz depronun üzerine.birde bu motor parçalarını en uygun hangi si,teden temin edebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.bu uçağın aynısını kaba taslak yapıp sizlerle paylaşmak istitiyorum teşşkrler
İnşaatlarda kullanılan mavi yada pempe renkte olan, genellikle 5cm kalınlığında satılan strafor köpük malzemeleri kullanıyoruz. Bu malzemeleri inşaat malzemeleri satan yerlerde yada büyük alışveriş merkezlerinin hırdavat bölümlerinde bulabilirsiniz.
Kullandığımız cam kumaşını epoxy ile yüzeye boya fırçası kullanarak uyguluyoruz. Kullanılacak olan epoxy 24 saatte donan tipte olmalıdır.
Genel olarak www.hobbycity.com sitesinden malzemelerimizi almaktayız. Bunun yanında THK nın fiyatları da uygun.
Gönderim Tarihi: - 26/07/2010 : 12:47:51 AM
İsmail bey, sizinle 16.07.2010 tarihinde Orhanlı'yı ziyaretiniz sırasında tanışmıştık. Bu uçağın yapım aşamasında olduğundan bahsetmiştiniz. Sitenizdeki plan ve resimler çok açıklayıcı, uçuş videosu da çok güzel. Kullanılan motorlar ve pervanelerle ilgili de bilgi verebilir misiniz, lütfen?
Hasan Yüksel
Gönderim Tarihi: - 26/07/2010 : 1:55:28 PM
Hasan Bey
Merhaba daha önce uçurduğumuz Puddle twinde hobbycityden aldığımız http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4709
takımı kullanıdık. İlk denemede sette gelen 9x4,7 2 pal pervaneler oldukça performanslı olmasına rağmen su testinde suya değince THK dan aldığımız 8x6 3 palli cessna pervanesini kulladık . Biraz performans kaybına uğramasına rağmen kalkışı güzel oldu. Benim şu anda anda yaptığım puddle twin Fiberglass kaplama ve boya yüzünden biraz ağır çekecek kara testlerini aynı motorla yapacağız .Ancak yeterli olmazsa B200 projemde kullandığım Turnigy 35-30C 1100KV motor u kullanmayı planlıyorum . Sonuçlarını bu hafta sonu denersem birdahaki hafta buraya yazarım. Bu uçak Sümer beyle kongrede uçuracağımız uçak olacak hobbyrc de bahsetmişti.
Tekrar görüşmek dileğiyle
Selamlar
İsmail Yücel